Trends zakelijk leasen 2022

We leven in een turbulente tijd waarin ons werk- en reisgedrag enorm aan het veranderen is. Veel meer mensen zijn thuis gaan werken en een hybride werkmodel wordt tegenwoordig gezien als de standaard. Met al deze ontwikkelingen en verschuivingen wat kunnen wij dit jaar op het gebied van zakelijk leasen verwachten?

Het tijdperk van de elektrische auto

Het verduurzamen van de auto-industrie is in volle gang. Zowel autofabrikanten, particulieren en werkgevers zetten fors in op elektrisch rijden. Het aanbod van elektrische auto’s is enorm uitgebreid en er is voor ieder wat wils. Elektrische modellen wordt steeds beter en betaalbaarder waardoor ze voor een groter publiek aantrekkelijk worden. Laadsnelheden worden korter en de actieradius wordt steeds groter. Met de huidige benzineprijzen is elektrisch rijden ook nog eens relatief voordelig.

De elektrische bedrijfswagen

Ook de elektrische bedrijfswagen wordt steeds interessanter. Er zijn nog verschillende subsidies (SEBA en MIA) actief om de overgang naar elektrisch rijden aantrekkelijker te maken voor ondernemers. De onderhoudskosten van elektrische bedrijfswagens zijn ook nog eens een stuk lager dan een fossiele brandstof equivalent. Steeds meer binnensteden willen fossiele brandstof auto’s de toegang verbieden vanaf 2025 waardoor de stap om elektrisch te gaan rijden steeds interessanter wordt.

Nieuwe regelgeving

De bijtellingsregels voor elektrische auto’s zijn dit jaar aangepast. De eerste 60 maanden betaal je nu 16% bijtelling op de eerste € 35.000,- van een nieuwe EV. Dit is dus iets lager dan voorgaande jaren. Ook de SEBA en SEPP blijven in stand. Zo krijgt een MKB bedrijf 12% subsidie op de aanschaf van een nieuwe elektrische bestelauto. Ook particulieren profiteren van een subsidie van € 3.350,- op een nieuwe elektrische auto (€ 2.000,- voor een occasion). Meer lezen over deze regels? Bekijk ons artikel over alle belastingen en subsidies in 2022.

Flexibiliteit

Werkgevers (maar ook werknemers) hebben behoefte aan flexibiliteit. Door de toch onzekere tijd en de toename van thuiswerken veranderen ook de mobiliteitsbehoeften. Zo kan het interessant zijn om een shortlease contract aan te gaan om de flexibiliteit te hebben om maandelijks het contract op te zeggen maar toch verzekerd zijn van mobiliteit als dat nodig is. Er wordt minder gereden, kijk dus goed naar hoeveel kilometers u afsluit in uw leasecontract.

Als u flexibiliteit in de vorm van een auto zoekt komt u vaak terecht bij een plug-in hybride model. Deze auto vorm is erg flexibel inzetbaar doordat hij zowel volledig elektrisch kan rijden (kortere afstanden dan een volledige EV) maar ook geschikt is voor langere afstanden buiten de actieradius van een EV om dankzij de fossiele brandstof motor. Overweeg ook een plug-in hybride als u op zoek bent naar flexibiliteit in uw mobiliteitsoplossing.