Kan ik als zzp’er beter zakelijk leasen of particulier?

Bent u zzp’er en bent u op zoek naar een leaseauto? Het is verstandig om de verschillende mogelijkheden te bekijken voordat u een keuze maakt. De grootste keuze die u moet maken is of u particulier of zakelijk gaat leasen. Oftewel, zet u de auto op naam van uzelf of op naam van de zaak?

Voordelen en nadelen zakelijk leasen

Als u ervoor kiest om zakelijk te leasen zal de auto op naam van de zaak komen. Het voordeel hiervan is dat de zakelijke leasekosten fiscaal aftrekbaar zijn. Deze kosten kunt u aftrekken van uw winst zodat u minder inkomstenbelasting betaald. Echter moet je met een zakelijke leaseauto wel rekening houden met bijtelling. Dit is een extra toeslag die u betaald als u de auto ook voor privé gelegenheden wilt gebruiken. Doordat een zakelijke leaseauto op naam van de zaak staat krijgt u geen BKR registratie en heeft dit ook geen invloed op bijvoorbeeld uw hypotheekaanvraag.

Voordelen en nadelen private lease

Een groot voordeel van private lease is dat u geen rekening hoeft te houden met bijtelling en de auto kan gebruiken wanneer u maar wilt (zolang dit binnen de afgesproken kilometers in het contract is). Ook kunt u met private lease een vergoeding krijgen voor zakelijk gereden kilometers. Als zzp’er kan dit dus erg interessant zijn. Het grote nadeel van private lease is dat u een BKR registratie krijgt wat invloed heeft op uw hypotheek. Als u een private leasecontract aangaat bent u als particulier goed beschermd door het Keurmerk Private Lease. Dit keurmerk zorgt ervoor dat u goede voorwaarden heeft zoals altijd 14 dagen bedenktijd.

Overzicht

Waarom zakelijk leasen?Waarom private lease?
+ Leasekosten en btw zijn fiscaal aftrekbaar
+ U krijgt geen BKR-registratie
+ Minder dan 500 privékilometers per jaar = geen bijtelling
+ U betaalt geen bijtelling
+ U kunt een kilometervergoeding voor zakelijk gereden kilometers krijgen
+ Beschermd door Keurmerk Private Lease